2017. február 2., csütörtök

Milyen Papírszínház megjelenésekre számíthatunk tavasszal?

Több Papírszínház-mesével is jelentkezünk idén. Tavaly jelent meg A kék ló, amely Franz Marc, német expresszionista festő azonos című művét dolgozta fel. Ennek jön a következő része, a japán Katsushika Hokusai, A nagy hullám Kanagavánál című fametszetének feldolgozása. A művet – ami eredetileg egy francia könyv adaptációja – Szabó T. Anna fordításában olvashatjuk majd. Kínálatunkból nem maradhat ki a klasszikus sem, Holle anyó meséjéhez már nagyban készíti Szalma Edit az illusztrációkat.
Die grosse Welle von Kanagawa. 1831
Tasi Katának tavaly jelent meg a Vízcsepp életét, körforgását bemutató meséje, idén egy újabb Papírszínház-mesét olvashatunk tőle, ezúttal egy macskáról, akinek rengeteg neve van. A történetből megtudhatjuk miként kapta őket, miközben egy tipikus budapesti bérház élete elevenedik meg a klasszikus, elmaradhatatlan szereplőkkel, melyek mindannyiunk számára ismerősek lehetnek.
Tavaszra stílusosan egy tavaszi nyúlról szóló Papírszínház-mesével jelentkezünk, ami a legkisebb korosztálynak szól és a színeket ismerhetik meg rajtuk keresztül.
tavaszinyul
Végül, de nem utolsó sorban egy nagyon rázós, de nagyon fontos témájú, nagyobbaknak szóló történetet is szeretnénk feldolgozni Papírszínház formában. Frank Pavloff novellája, a Barna hajnal a totalitárius hatalom kialakulását és mechanizmusát mutatja be a gyerekeknek. Nehéz, komoly és nagyon fontos szöveg, Franciaországban kétmillió példányban jelent meg, iskolákban foglalkoznak vele és huszonnégy nyelvre fordították le eddig. A könyv születésének és sikerének története nagyon érdekes és tanulságos, amit majd szeretnénk idővel olvasóinkkal is megosztani. Valószínűleg nincs olyan gyerek Franciaországban, aki ne olvasta volna. Elképzeléseink szerint a Papírszínház forma segíteni fogja a megértést, nagyobb hangsúlyt kap a szöveg, mintha könyvként, illusztráció nélkül jelenne meg. Mivel elsősorban pedagógusok és könyvtárasok olvassák a szöveget, felolvasás után közösen fel is tudják majd dolgozni azt. A megjelenés kapcsán már felvettük a kapcsolatot az Amnesty International-lal, és próbálunk minél több szervezetet megkeresni, mert szeretnénk további támogatókat találni. A képeket Grela Alexandra készíti, aki korábban Lázár Ervin, A Hétfejű Tündér című meséjét illusztrálta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Föld napja Könyvajánló