2016. november 29., kedd

A könyvválasztás segédlete

Nehéz a dolgunk nekünk könyvmolyoknak, ha lehetőségünk nyílik könyvet vásárolni, vagy bármilyen alkalomból könyvet kérni ismerőseinktől, hisz ma már óriási a könyvkínálat, rengeteg könyvre vágyunk egyszerre. Bőségzavarunk könnyen ronthat ítélőképességeinken. Bár elsődleges szempontunk többnyire még mindig a tartalom, azaz a fülszöveg, és a könyv külső megjelenése, borítója, eldöntjük melyik téma áll hozzánk a legközelebb, melyik könyv passzol leginkább a könyvespolcunkhoz esztétikailag, melyik fog meg első ránézésre. Előfordulhat azonban, hogy még ezek a szempontok ellenére is túl sok könyvre vágyunk egyszerre és nem bírunk dűlőre jutni. Összeírtam hát pár ötletet, ami megkönnyítheti a dolgunkat.

Ötletek a könyvválasztás megkönnyítésére:


1. Olvasd el kedvenc bloggereid véleményét, értékelését, kérdezd meg őket, mit ajánlanának…

Derítsd ki, kinek van hasonló ízlése a könyvek terén, kinek tetszenek blogos írásai. Egy gyakorlott blogger, egy sokat látott olvasó nagy eséllyel segítségedre lehet.

2. Hagyatkozz más molyok értékelésére…

A Moly vagy éppen a Goodreads könyves közösségi portál ebben segítségedre lehet. Nézd meg melyik jelölted hány százalékot kapott, mi tetszett és mi nem másoknak a műben.

3. Készíts kívánságlistát prioritási sorrenddel…

A Moly közösségi oldal erre is lehetőséged ad, de papíron, vagy egy egyszerű jegyzettömbben is bátran vezessünk listát arról mire vágyunk, ezeket állítsuk sorrendbe, frissítsük, és mikor oda kerülünk, már nem lesz nehéz a választás. 


4. Vedd figyelembe, hogy a könyvespolcodnak mire van szüksége…

Sajnos én gyakran esek abba a hibába, hogy azt veszem meg, amire már a legjobban vágyom, azonban mivel rengeteg könyvet könyvtárból szerzek be, ezért gyakori, hogy nekem egy sorozat mindössze 1-2 darabja van meg, abból sem az első kötet. Természetesen mindenki arra vágyik a legjobban, amit már ismer, amiből többet akar, nem pedig egy újra, ezért lett ilyen kesze-kusza könyvespolcom.  Ha ti megtehetitek, figyeljetek arra melyik sorozatok hiányosak a polcaitokon, hisz ha egyszer szeretnénk ezeket újraolvasni, csak úgy lehetséges, ha a sorozat maradéktalanul a polcotokon van.

5. A sors ereje

A neten barangolva van, hogy egy könyv borítójába, értékelésébe botlasz állandóan? Így keltette fel egy regény az érdeklődésedet? Már számtalan jó könyvre akadtam csak azért, mert bízom egy kicsit a sorsban és adtam egy esélyt annak, amivel már sokadszorra sodort össze az élet. De ugyan így segíthet a sors akkor is, ha a kedvenceid közt sorsot húzol. Bízz benne, hogy az akad a kezedbe, amelyik a legjobban tetszene.

6. Oldalszám

Te tudod, leginkább mire van szükséged. Egy hosszú kalandregényre, egy kiadós olvasmányra vagy egy rövid, könnyed műre? Az oldalszámok segítenek megmutatni, hogy az adott könyvre vágyunk- e. 

7. Használjuk a közgazdaságtanban tanultakat...

Két jószágkosár mindig összehasonlítható lesz. Ez az elv alapján, ha mindig egyszerre csak két könyvet hasonlítunk össze egymással, és kizárjuk a veszteseket, előbb utóbb meg lesz a befutó. 

8. Könyvtárlátogatás

Könyvvásárlás előtt mindig érdemes mérlegelni, mire van kevesebb esélyem, hogy a könyvtárból beszerezzem. Egy könyv még túlságosan friss megjelenésű, túl népszerű? Kevés rá az esély, hogy bent legyen a kölcsönözhető könyvek közt? Akkor válaszd azt a könyvet, szemben a könnyebben beszerezhetővel.

9. Árak és akciók

Szerintem említenem sem kell, hisz mindenki számára fontos szempont a saját költségkerete. Amit viszont még mérlegelhetünk, hogy az adott árhoz képest, melyik könyv nyújt a legtöbbet? Éljünk az internetes rendelésekkel, hisz itt folyamatosak az akciók, kedvezmények.  Nézzük meg terjedelemben vagy minőségben melyik könyv nyújt többet az adott árért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Föld napja Könyvajánló