2013. május 3., péntek

Verseltek a cimborák áprilisban

Kedves Látogatónk!

    Április 26-án került sor gyermekkönyvtárunkban az áprilisi Cimbora összejövetelünkre. Megbeszéltük, hogy a költők célja a versírással az, hogy emberi világunkat jobbá, szebbé tegyék, fejlesszék esztétikai érzékünket. Versekre minden korban szükség van, hiszen: „ A dolgok változnak. A vers örök.”
    A kis verstani bevezető után két meghívott vendégünknek adtuk át a szót, akik versek bemutatásából „készültek”. Szelestey-Horváth Szilvia tanárnő és Gyutainé Kiss Gabriella, a Zrínyi Miklós Gimnázium pedagógusa. humoros, ugyanakkor elgondolkodtató, gyermeki bölcsességet megfogalmazó verseket mutattak be a cimboráknak (Ágai Ágnes: A titkokat az ujjaimnak mondom el,  Ami a szívedet nyomja).
        A versek bemutatása után következett Szilvi néni verses játéka, majd Piroska néni  Lackfi János Apám kakasa című versgyűjteményét ismertette pár szóval, melyben  ismert költőink verseit írta át Lackfi János és költőtársa, Vörös István. Szerepelnek benne Weöres Sándor, József Attila, Móra Ferenc, Szabó Lőrinc, Arany János eredeti költeményei és az átiratok is. A gyerekek nagyon élvezték a mókás verseket, amelyeket a két kortárs költő alkotott az eredeti versek ritmusára.
     Majd jöhetett Cimbora tagjaink szabad improvizálása, mármint, hogy ők is írjanak, alkossanak egy mókás verset valamelyik klasszikusunk verse nyomán. Egész frappáns, néhol költői megoldások születtek, főleg idősebb „cimbik” tollából. Jókat derültünk az egyes humoros csattanókon, „kínrímeken”.
    Persze ezúttal sem maradt el a szokásos vendéglátásunk: retekkel díszített margarinos kenyerek kínálták magukat, szomjoltónak pedig narancsos és szamócás üdítőt ihattak a gyerkőcök. Fél öt körül kezdtek szétszéledni a gyerekek... 

A verskedvelő cimborák találkozójáról készült további képek honlapunk Fotótárában tekinthetők meg.


Szeretettel várjuk a régi és új cimborákat a következő találkozóra, májusban is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Föld napja Könyvajánló