2015. május 14., csütörtök

Finy Petra, aki nem hidegeskedik ha gyerekek veszik körbe- író- olvasó találkozó

Nagy érdeklődéssel várták a z alsós gyerekek a megyei könyvtár olvasótermében Finy Petra írónőt. Közel 60 gyerek a 9 -10 éves korcsoportból. Jellemző az írónő műveire hogy könnyed stílusuk ellenére, még a felnőttek számára is néha nehezen feldolgozható problémákkal foglalkozik, mindezt sok humorral, energikus előadással társítva. Így nem volt túl meglepő, hogy az előadóművésznek is kiváló Finy Petra nemcsak a könyvei által tudja kifejezni magát, hanem élőben is magával ragadta, és lenyűgözte közönségét.
A találkozót Kiss Gábor- a könyvtár igazgatója- nyitotta meg, őszinte, kedves szavakkal üdvözölte Finy Petrát, aki hamar megtalálta a hangot közönségével. Szóviccekkel szórakoztatta a gyerekeket, bevonva őket is az előadásába kérdéseivel.
„Egy marék buborék” c. könyvével kezdte a bemutatót, a verses kötetéből olvasott fel a gyerekeknek mókás verseket és alkalmi versírásba is bevonta a gyerekeket. Beszélt az olvasás fontosságáról, arról a fantázia világról, ahova bármikor beléphet a gyermek, ha szeretne. majd „Gréta garbóján” keresztül, a „Lámpalány meséi” után jött a gyerekeknél legnagyobb tetszést kiváltó „Bögreúr meséi” Ehhez a művéhez hozott rengeteg kelléket, történettől függően méretét változtató babákat, kézilabda méretű rongylabdát, amit nem volt rest a közönség soraiba dobni, persze mindig visszatalált hozzá, majd a „Seprűsrác meséire” is tett egy kis kitérőt. Amikor a gyerekek azt hitték már nem lehet jobban fokozni a hangulatot, akkor adta elő a „Csodálatos szemüveg” c. művét, amihez hozott 3 különböző viccesebbnél- viccesebb szemüveget, amelyeken keresztül meglepő módon lehet érzékelni az amúgy kissé talán szürke, néha ijesztő vagy szomorú világot.
Végül levezetésképpen a „Tesó ügy” c. könyvét vetítette le diafilm formájában a projektoron- jobban mondva nem Ő hanem a férje, aki az előadás során folyamatosan vetítette a vászonra az aktuális képeket. A költőnő hozzátette, hogy valóságos alapokon nyugszik a történet, második gyermekének születésekor írta ezt a művet.

Az előadás végén mindannyian friss élményekkel és jó érzésekkel köszöntük meg Finy Petrának, hogy eljött Zalaegerszegre, reméljük mihamarabb lesz szerencsénk újra vendégül látni könyvtárunkban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Föld napja Könyvajánló