2016. augusztus 8., hétfő

Tények és érdekességek az olvasásról

 "Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani; de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó."
 
Az olvasás bővíti a szókincsünket, fejleszti a fantáziánkat és kreativitásunkat, kizökkent mindennapjainkból és még okosabbak is leszünk tőle. Íme még pár érdekesség, amit a neten barangolva találtam az olvasásról. Ti gondoltátok volna?


1. Az életünk részévé válik

Az emberi agyban valódi, mérhető változások történnek olvasás közben és ezek még az azt követő ötödik napon is kimutathatóak. Ennek értelmében tehát minden hír, cikk vagy könyv nem csak az elolvasás időtartamára, hanem még az elolvasást követő napokban is az életünk részét képezi.

2. Idegsejtjeink kapcsolatait erősíti

Olyan könyv olvasása esetén, amelyet nagy érdeklődéssel olvasunk az agy különböző elváltozásokat hoz létre, amelyek révén megerősödnek a idegsejtek kapcsolatai.

3. Csökkenti a stresszt

Nem számít, hogy mennyire stresszes a munkád, a párkapcsolatod, vagy éppen milyen nehéz kérdéssel nézel szembe, ha képes vagy egy történetben elmerülni. Egy jól megírt könyv más birodalmakba, világokba kalauzol el, közben pedig a jelen pillanat feszültségeit hátra tudod hagyni, így pedig végre pihenhetsz.

4. Javítja a memóriát

Ha elolvasol egy könyvet, emlékezni fogsz a karakterekre, eseményekre, tájakra, párbeszédekre, árnyalatokra, cselszövésekre, amik átszövik a történetet. Ezeket ráadásul tanulás nélkül jegyzed meg, könnyedén. Minden új “memóriaegység” születésekor új szinapszisok (agyi útvonalak) születnek, és a régiek is erősödnek, melyek segítik a rövid távú memória erősödését.

5. Erősíti az analitikus készségeket

Olvastál már úgy egy titokzatos könyvet, hogy mielőtt véget ért volna, te már tudtad, mi fog történni? Ha igen, akkor képes vagy a kritikus és analitikus gondolkodásra, az információk rendszerzésére, és helyes következtetésekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anyák napi könyvajánló