2016. július 17., vasárnap

12 ingyenes hazai mezítlábas park, amit imádni fogtok!

12 ingyenes hazai mezítlábas park, amit imádni fogtok!
Olyan parkokat, ösvényeket mutatunk most be, amiket a kicsik egészen biztosan imádni fognak: itt ugyanis nemhogy szabad, de egyenesen kötelező mezítláb járni. Azon túl, hogy jó szórakozás, nagyon kedvezően hat az egészségünkre - azt is elmondjuk, hogy miért.
Le a cipőkkel és irány egy mezítlábas park!
A mezítlábas parkok, vagy más néven Kneipp-parkok ötlete a Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Ezekben a parkokban olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés - többek között - a nagyobb, meleg köveken, kisebb folyami kavicsokon, fakérgen, tobozokon, hűsítő gyepen vagy homokban járni: ezáltal fejlődik a talpi érzékelés, felpezsdül a vérkeringés, s az ösvényeken elhelyezett akadálypályákon az egyensúlyozást is gyakorolhatjuk.

1. Békásmegyer-Ófalu - Mezítlábas park

Hol? Békásmegyer-Ófalu, Árok utcai játszótér mellett
Mikor? Egész évben, 0-24 órában látogatható.
Elérhetőség: Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park

A játszótér melletti ösvényen 23 féle felülettel találkozhat a kicsik talp, rendszeres használatukkal pedig csökkenthető a lúdtalp kialakulása. A régi játszótér teljesen fel lett újítva, a balesetveszélyes eszközöket modern, biztonságos játékszerekre cserélték, a környezetet pedig rendezték, parkosították, s kialakították a taposóösvényt. Amíg a kicsik a játszótéren szórakoznak, a felnőttek megtekinthetik az itt található, szépséges közösségi mintakertet.
Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
23 féle felület, többek között folyami kavics, nagyobb kövek, fadarálék, fadeszka, homok, stb.
Programlehetőségek és látnivalók:
  • Játszótér
  • Közösségi mintakert

2. Bükfürdői Kneipp Park

Hol? 9740 Bük, Termál krt. 39. A pálya, a meditációs pont és jógapark, valamint a Gyógy- és fűszernövénykert Bükfürdőn a Hunguest Hotel Répce Gold és a Danubius Health Spa Resort Bük szállodák mögötti Lajos parkban található.
Mikor? Nyitva tartás 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Bükfürdői Kneipp Park
A Bükfürdői Kneipp Parkban testi és lelki felüdülés várja a látogatókat. Lábainkat 510 méter hosszú száraztaposón át dolgoztathatjuk, a természetes talpmasszázsról a változatos anyagból készült kövek, eltérő tulajdonságú burkolatok gondoskodnak. A természetes "talpmasszázs" felpezsdíti a talp vérkeringését.
A szülők ellazulhatnak a jógaparkban, míg a kicsik az izgalmas bokorlabirintusban bújócskáznak. A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk, a madárdalos környezetben, árnyas fák tövében pedig nagyszerűen kikapcsolódhatunk, lazíthatunk egy picit a hétköznapi, állandó rohanás után.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk: 
Fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg farönk, homok, durva, és finom zúzalék, gyöngykavics, illetve beton elemes burkolat.
A mezítlábas park melletti egyéb látnivalók, programlehetőségek:
  • Meditáció pont és jógapark
  • Gyógy- és fűszernövénykert
  • Bokorlabirintus

3. Ceglédi Mezítlábas park

Hol? Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlő elején
Elérhetőség: Ceglédi Mezítlábas park
A nyári hőségben, a hatalmas fák árnyékában kellemes sétát tehetünk mezítláb, talpunkat pedig a meleg bazalt kövek, a hűsítő pázsit, a süppedő tőzeg és a különféle (nem szúrós!) kavicsok kényeztetik. Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlőnél található az erdei tornapálya és a mezítlábas park.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Homok, föld, bazaltkő, apró szikla, osztályozott kavicsfélék, gyep, tőzeg,
folyami homok, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, murva, bazaltzúzalék, rönkjárda, agyag, beton.

További érdekes programlehetőségek a Ceglédi Mezítlábas parkban:
  • Levendulaliget
  • Táborozás
  • Tanösvény
  • Családi nap
  • Táborozási lehetőség

4. Csopaki Szabadidő Park - Mezítlábas ösvény

Hol? A csopaki strand keleti végénél kezdődő Ifjúsági sétány mentén találjuk a 230 méter hosszú Mezítlábas ösvényt és köztéri fitnesz parkot.
Mikor? Nyitva 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Csopaki Szabadidő Park
A csopaki Ifjúsági sétányt 2015-ben adták át - a rendezett, parkosított területen eltérő anyagú felületeken sétálhatunk. A kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt. 
A látogatók néhány fa akadályon, egyensúlyozó gerendákon, farönkökön tehetik próbára ügyességüket és egyensúlyérzéküket, ha pedig elfáradnánk, kényelmes padokon, árnyékban pihenhetünk, vagy akár a víz partján figyelhetjük a Balaton élővilágát.
Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kavicsok, kövek, zúzottköves felületek, fenyőkéreg, farönk, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok.
További programlehetőségek a közelben:
  • Köztéri fitnesz park
  • Strandolás a Balatonon
  • Kerékpárút

5. Hegyháti Kneipp Térség - Kneipp túrautak

Hol? 13 településen, a kistérség központja: Vasvár.
Mikor? Egész évben, bármikor látogatható.
Elérhetőség: Hegyháti Kneipp Térség

A túraútvonalak 13 település összefogásával jöttek létre: Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Mikosszéplak, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Rábahídvég, Szemenye, Vasvár, Alsóújlak. Az útvonalakon különféle érdekes, ún. Kneipp műtárgyakat helyeztek el, többek között: könyöklőt, gyógynövénykertet, lábáztatót, taposót, napórát, táplálkozási piramist, labirintust, gémeskutat, meditációs széket, inhalátor házat. Oszkó településen még vizes játszótér is várja a kicsiket!
A túra utak mellett egyéb érdekes, kulturális látnivalókban is gazdag a térség (faluházak, pálinkaház, templomok, présházak, botanikus kert, kastély, tó kempingezési, horgászási és vízi sportolási lehetőséggel, stb.) - így igazán tartalmas időtöltéssé válhat a kirándulás.

6. Hét Patak Gyöngye Natúrpark

Hol? 7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.
Elérhetőség: Alsómocsoládi Turisztikai Központ 

Aki Alsómocsoládra látogat, igazi gyerekparadicsomra lelhet. Az ingyenesen kipróbálható Kneipp-ösvény mellett számos más, izgalmas kaland várja a kicsiket, a középpontban pedig a természet és a falusi élet áll. 

Programlehetőségek, látnivalók:
  • Tanösvények
  • Erdei tornapálya, ügyességi élményösvény
  • Íjászat
  • Agyagozás
  • QR kódos lábnyomok felkutatása, s az információk leolvasása telefon segítségével
  • Drótfonatos kerítésből készült labirintus
  • Éjszakai csillagtúra
  • Kemencézés
  • Gyertyaöntés
  • Kincskeresés
  • Kenuzási, csónakozási lehetőség
  • Kerékpárútvonal

7. Konda-völgyi Kneipp-ösvény

Hol? Dombóvár, a várost átszelő Konda-patak völgyében
Mikor? Egész évben, 0-24 órában látogatható
Elérhetőség: Konda-völgyi Kneipp-ösvény

A Kneipp-ösvény a dombóvári Fogaldalmi ligetben található, romantikus környezetben, egy kis tó mellett. "A monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk, és elmondjuk a fogadalmat, a Napisten áldásával örökké egymáséi leszünk." - a romantikus helyszín a szerelmespárok kedvenc találkozóhelye a környéken. 
A Kneipp-ösvény 125 m hosszan fut, a különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, segít a lúdtalp, valamint a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében - és nem utolsó sorban nagy élmény. Jótékonyan hat az ér-, és idegrendszerre, és erősíti az izomzatot is. Az ösvény elején egy "merülő kádat" is használhatunk, amelynek hideg vizébe bele kell mártani az alkarunkat, így serkenthetjük a vérkeringésünket.
További programlehetőségek és látnivalók a közelben:
  • Sportpálya
  • Játszótér
  • DÖPTE bázis - interaktív, játékos természetvédelmi kiállítás
  • Landart-híd
  • Róka – völgy - vadregényes túraútvonal
  • Szenes-út

8. Remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark

Hol? Remeteszőlős, Hold u.
Mikor? Nyitva egész évben
2016. Június 4-én avatták fel a Bodzaliget Pihenőpark új, 12 állomásból álló tanösvényét, a közelben felújított játszótérrel együtt. A mezítlábas ösvény számos, különféle anyag segítségével pezsdíti fel a talp vérkeringését, emellett mozgásfejlesztő gyakorlatokat is végezhetünk a séta közben, a közeli fűszerkertből áradó illat pedig a szaglásunkat teszi próbára. Amíg a kicsik játszanak, a szülők a könyvmegállóban választhatnak maguknak érdekes könyvet az itt elhelyezett polcokról, melyeket a helyszínen ingyenesen olvashatnak. Ami a városi gyermekek számára külön érdekesség lehet, hogy madarakat is etethetnek, a Bodzaliget Pihenőparkban elhelyezett közösségi madáretetőknél. 
Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok.
További programlehetőségek és látnivalók a közelben:
  • Felújított játszótér
  • Pihenőpark
  • Könyvmegálló
  • Fűszerkert
  • Remete-barlang

9. Százhalombattai mezítlábas ösvény

Hol?  2440 Százhalombatta, a Régészeti park keleti szélén,  István király utca 4.

A 70 m hosszú mezítlábas ösvény a Régészeti Park szélén, a tölgyes-juharos erdőben található. Keresd a "Mezítlábas Mendegélős" elnevezésű táblát! A vérpezsdítő "talpmasszázs" után érdemes körülnézni a Régészeti Parkban is, ahol 2700 éves halomsírokat láthatunk, és bepillanthatunk a bronz- és vaskori falvak életébe, mindennapjaiba.
Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kerek kavicsok, fenyőtoboz, tégla, friss fű, nádkötegek.
További programlehetőségek:
  • "Matrica" Múzeum
  • Régészeti Park

10. Szent Miklós Gyógyfüves Ház - Kneipp kert

Hol? Vas megye, Ölbő, Dózsa György u. 72.
Mikor? Nyitva tartás: H-P    8:00 – 16:00
Elérhetőség: Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

A Szent Miklós Gyógyfüves Házban minden az egészségről és a természetről szól - sétálhatunk a gyógynövénykertben, talpunkat a Kneipp kertben dolgoztathatjuk meg, majd bio módszerekkel előállított, egészséges ételeket ehetünk, ha megéheznénk a kirándulás során. A hangulatos kertet vizesárok öleli körbe, melyre egy kis fahíd épült, ezen átsétálva pedig az akácos erdőbe juthatunk el. A gyógynövények világával, fontos tulajdonságaikkal és felhasználásukkal a kihelyezett ismertető táblákon keresztül ismerkedhetünk meg.
További programlehetőségek:
  • Gyógynövénytermesztés, feldolgozás, csomagolás megtekintése
  • Bio gyümölcsök aszalási technikájának megismerése

11. Tabajdi mezítlábas park

Hol? Tabajd, Petőfi Sándor utca 2. Bejárat a falu központban Nepomuki Szent János szobra mellett. 
Mikor? A park nincs elkerítve, így a nap 24 órájában ingyenesen látogatható.
Elérhetőség: Tabajdi mezítlábas park
A tabajdi mezítlábas parkban csodaszép kilátásban gyönyörködhetünk: egy kis dombról a Szabadsághegyet és a Vértes-hegységet láthatjuk a távolban, a közeli faluban pedig lovasokat, szekereket, bepillanthatunk egy nyugodt falu mindennapjaiba. A friss levegő garantált - ipari környezetnek nyoma sincs a környéken.
A kedvencünket sem kell otthon hagynunk, mivel a park kutyával is látogatható.
Mi vár rád - és a talpadra - Tabajdon?
21 féle járófelületen tesztelheted, fejlesztheted a talpi érzékelésedet: sétálhatsz bazalt köveken, süppedős tőzegben, napsütötte, meleg téglaburkolaton, de akár a patakba is belegázolhatsz, ha lehűtenéd egy kicsit a lábaidat. Sétálhatsz eltérő módon elrendezett hasábokon, így az egyensúlyozás képességét is bátran lehet gyakorolni, fejleszteni.
Megfigyelheted, hogy hogyan változik meg a testtartásod cipő nélkül - a bizonytalan lépések fél óra elteltével magabiztosabb, határozott léptekké válnak majd, ahogy egyre több izommunkát végzel majd az eltérő feladatok során. A testtartásra jótékony hatást fejt ki a mezítlábas túra!
A park 20-30 perc alatt bejárható, a séta végén a kialakított tűzrakó helyen készíthetünk különleges ebédet, eközben a kisebbek az itt található játszótéren szórakozhatnak. 
A sétány babakocsival nem járható! A játszótér viszont babakocsival is megközelíthető a parkoló felől.
Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között bazalt kövek, süppedős tőzeg, kukoricacsutka, fahasáb, folyami kavics, fenyőkéreg, homok, dolomit, napsütötte, meleg téglaburkolat, hűsítő víz a patakban.
További programlehetőségek:
  • Játszótér 

12. Tálentum Falusi Turisztikai Fogadóhely - Mezítlábas ösvény

Hol? 3786 Irota, Petőfi út 57. Kossuth út 2.
Elérhetőség: Tálentum Falusi Turisztikai Fogadóhely

Az irotai Falusi Élményudvar része a több, mint 1 hektáros Herba-park, melyben legalább 30 fajta gyógy- és fűszernövényt láthatunk, melyek közül szakmai vezetéssel akár saját keveréket is összeállíthatunk. Különféle gyógyteákat kóstolhatunk, a Falusi Élményudvarban pedig ügyességi játékok, népi játékok várják a kicsiket, s ezt az udvart futja körbe a mezítlábas ösvény.
Egyéb programlehetőségek:
  • Mesefalu
  • Szabadtéri sütés és főzési lehetőség
  • Falusi vendégasztal
  • Kézműves ház
  • Porta-túra
  • Erdei túraútvonalak
  • Táborozási lehetőség
Figyelem! Az élményudvar ingyenesen látogatható, de jelenleg felújítás alatt áll! Odalátogatás előtt mindenképp érdeklődjetek Tálentum fogadóhely elérhetőségeinek valamelyikén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anyák napi könyvajánló