2016. július 14., csütörtök

Tippek kavicsfestéshez, felhasználási ötletek, válogatás tehetséges alkotók munkáiból

Sok kedvenc kreatív hobbi technikánk közül az egyik legkedvesebb a kavicsfestés. Csodáljuk azokat az alkotókat, akik rendkívül aprólékos mintával képesek díszíteni a tenyérnyi vagy még kisebb köveket. Tisztában vagyunk a határainkkal, ha megpróbálnánk utánozni a nagyokat, a produktumok igencsak gyenge utánzatok lennének. A profi kavicsfestők – amellett, hogy kiemelkedő a színérzékük és a rajztehetségük – sok időt fordítottak arra, hogy megtalálják a megfelelő eszközöket és festékeket, ezen is nagyon sok múlik. 
Hirtelen ötlettől vezérelve porcelán- és üvegfestékkel festettünk néhány kavicsra, melyeket a festék száradása után 130 fokos sütőben kiégettünk. (Vízbázisú festéket használtunk, ezért volt szükség a kiégetésre.) Köveket színezhetünk körömlakkal, rajzolhatunk rá alkoholos filctollal, matt vagy fényes akrilfestékkel. A porcelánfesték is bevált, szép fényes a festett felület.
Érdemes gyűjteni a különleges formájú, lehetőleg sima felületű kavicsokat. A nyitóképen látható virágokat az alábbi kövekre festettük. Alapozáshoz arany színű porcelánfestéket használtunk, száradás után vittük fel a színeket.
Konyhakertbe veteményesjelölőnek

Gyerekeknek

Édes kis haszontalanságok, avagy mire jók a festett kavicsok?

Látványos dekoráció, egyedi, személyre szóló ajándék lehet. Akár egy tálat is megtölthetünk festett kavicsokkal, vonzzák a tekintetet, és elajándékozhatunk belőlük egyet-egyet a vendégeinknek. Jól mutatnak az ablakpárkányon – vagy bárhol másutt a lakásban -, dísznövényeink mellé is tehetünk egy-egy darabot a virágkaspóba. Kisebb rendezvényekre, összejövetelekre ültetőkártya helyett névre szóló kavicsokat készíthetünk – mindenki magával viheti, kedves emlék marad.

Játékötlet

Gyerekeknek festhetünk különböző figurákat, ábrákat a kavicsokra (ház, autó, gyümölcs stb.). Érdemes legalább 20 kavicsot készíteni. A kavicsokat tegyük egy kis zsákba. Kérjük meg a gyerekeket, hogy húzzanak 5-8 kavicsot a zsákból, s a kavics mintái alapján rögtönözhetünk nekik mesét. Élvezni fogják – nem születik két ugyanolyan mese, a játék a fantáziánkat is próbára teszi.
Vendégkönyv helyett – kavicsra írt jókívánságok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anyák napi könyvajánló