2016. július 4., hétfő

Az olvasás népszerűsítése a weben: a közösségi média, a web 2.0


Mi az a web 2.0?
“Egy kattintás a szöveges dokumentumra, és a szintén a böngészőben elinduló szövegszerkesztőben folytathatja rajta a munkát. Kedvére böngészheti kedvenc weboldalait, és vehet fel új linkeket a gyűjteménybe. Bejegyezhet egy találkozót a naptárába, vagy módosíthatja annak időpontját. Levelet vagy üzenetet küldhet ismerőseinek, miután kikereste elérhetőségüket a címtárból… Szülőatyja Tim O’Really, az O’Really informatikai könyvkiadó gazdája, a világháló veteránja. A vállalkozó még 2004-ben indította el az újfajta webes platformok lehetőségeivel foglalkozó Web 2.0 konferenciasorozatot – amely az egész jelenség névadójává vált. Meg persze jól is hangzik, és alaposan felértékelheti egy weboldal vagy szolgáltatás értékét, ha rásütik a »webkettes« címkét.”
Ahhoz hogy a fentieket megvalósítsuk, a világháló szerkezetét nem is kell nagyon megváltoztatni. Az oldalak tartalma továbbra is távoli számítógépeken van, a honlapok hiperlinkekkel vannak összekapcsolva, ám a felhasználók most már nemcsak passzívan nézik a tartalmakat, hanem lehetőségük van a honlap tartalmát megjelölni, megjegyzést írhatnak hozzá (kommentezés), képesek egy regisztrációval a honlap mögött kialakított adatbázisokba belépni, oda tartalmakat tudnak feltölteni, és ez azonnal megjelenik az oldalon. Persze vannak technikai újítások is, új programozási nyelveken íródott honlapok, amelyek szuper szolgáltatásokat nyújtanak, de amíg ezek nem lesznek szabványok, addig csak pár böngésző tudja tartalmukat megjeleníteni.

Ebből is látszik, hogy a web 2.0 valójában szemléletváltással hozott változásokat az életünkbe. Míg a hagyományos világhálón “szörfözünk” és olvasgatunk, a megújult weben az oldalak megpróbálnak bevonni minket az alakításukba úgy, hogy felajánlják a kommentek írását, míg más oldalak külön erre szakosodva közösségi tudásbázist építenek ki a felhasználókkal. Ez utóbbi oldaltípusok a wikik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anyák napi könyvajánló