2011. június 8., szerda

Pedagógusok véleménye integrációs foglalkozásainkról

 
Gyermekkönyvtárunk az előző tanévekben is sikeresen és hatékonyan segítette művészeti foglalkozásaival a fogyatékos (enyhe fokban értelmi sérült) és ép gyerekek integrációját. 2011- ben folytattuk a 2010 októberében elkezdett integrációs foglalkozássorozatot TÁMOP - pályázati forrás segítségével – „Másképp – máshogyan!” – olvasásfejlesztés új médiapedagógia módszerekkel címmel - 2-5. osztályos tanulók részvételével. A sokszínű foglalkozási formák között szerepelt internetes honlap bemutató, bábjáték, verses-zenés műsor, kézműves foglalkozás és szabadtéri játékos vetélkedő

Az integrációs foglalkozásokról készült fotókat honlapunk Galériájában, a következő címeken lehet megtekinteni:
Másképp – Máshogyan!
Olvasásfejlesztés médiapedagógiai módszerekkel.


Pedagógusok véleménye a foglalkozásokról

Belvárosi Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Dózsa György Tagiskola

Bödörné Szalay Csilla
2. a - osztályfőnök 

 Integrált foglalkozások 2010/2011.
Az idei könyvtári foglalkozások a Megyei Könyvtárban az integráció jegyében zajlottak. A Dózsa György Tagiskola 2. a osztálya 25 fő tanulóval a Béke Ligeti Általános Iskola speciális osztályával közösen havonta 1-1 alkalommal találkozott. Az ifjúsági könyvek kölcsönzésén kívül meghívott vendégekkel találkoztak a gyerekek. Mesefeldolgozás, drámajáték, kézműves foglalkozás, számítógépes internetes oktatójáték, megzenésített versek  közös dalolása, ügyességi játékok voltak a palettán. Megemlékeztek jeles napokról is.
Nagyon hasznosnak találtam a gyengébb képességű tanulók felkarolását. A tanulási zavarokkal küzdő és egyhén értelmi fogyatékos gyerekek gátlásosak, bizalmatlanok, szoronganak. Életük tele van kudarccal, melyhez a család hátrányos szociális helyzete is társul. Amennyiben sikerül a gyermekkönyvtárban pozitív élményeket szerezniük, gyakori és hálás használói lesznek a könyvtárnak, igényt tartanak a könyvtárossal a személyes beszélgetésekre és a segítségre a tanulásban.
A könyvtárban lehetőség nyílt a kortárs ép gyerekekkel közös tevékenységre. A különböző iskolából érkezett gyerekek kiegészítették egymást, segítettek a gyengébbeknek, emelett mgtanulták a másság elfogadását, és ezt türelemmel kezelték.
A könyvtár előnye az iskolával szemben, hogy nem kell mérhető teljesítményt nyújtani, leckét felmondani, játékos ismeretszerzési és tanulási lehetőséget kínál a könyveken, folyóiratokon, CD-ROM-okon, interneten keresztül.
Mindenki számára elérhető és felfedezhető a tudás, de a tudás birtoklásának örömét csak az tapasztalhatja meg, aki vállalkozik a felfedezésére.Ehhez kellenek az ügyes gyermekkönyvtárosok, hogy minden gyerek megtapasztalhassa a felfedezés örömét.
Köszönet nekik a precíz, pontos szervezésért, és a foglalkozások alatti segítségnyújtásért. Fontos az odafigyelés, a figyelmesség, az empátia készség, a szeretet ebben a munkában. 


Kívánok további  hasonló sikereket könyvtári munkájukban:
Bödörné Szalay Csilla 

Zalaegerszeg, 2011. május 30.


Béke Ligeti Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI
Keneseiné Asbalt Jolán5. o. -  pedagógus

 Belvárosi Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Dózsa György Tagiskola

 
Mátainé Varga Ágota
3 o. tanítónő

A gyermekkönyvtári integrált foglalkozásokról:
A 2010/2011. tanévben iskolánk 3. a osztálya minden hónapban integrált fogllakozásokon vett részt a Béke Liget Általános Iskola 5. osztályos tanulóival. Ősszel nagy várakozással indultam: hogyan fogadják tanítványaim a számukra ismeretlen és kicsit más gyermekeket. Attól féltem, hogy bár felkészítettem őket a találkozásra, de nem tesznek-e esetleg valami bántó megjegyzést velük kapcsolatban. Szerencsére semmi ilyesmi nem történt. Teljesen természetesnek vették, hogy együtt dolgoznak másokkal, hiszen a tanítási órákon is gyakran dolgozunk csoportokban.
Az év folyamán nagyon érdekes programok vártak ránk. Kézműves foglalkozások, zenés-verses bemutató, ismerkedés az internettel, interaktív vetélkedő során foglalkoztatták a gyerekeket. Kisdiákjaimmal együtt mindig nagy örömmel és várakozással mentünk ezekre a foglalkozásokra, mindannyian jól éreztük magunkat.


Köszönjük a könyvtárosok szervező munkáját, és jó pihenést kívánunk a nyárra: Mátainé Varga Ágota tanítónő

Zalaegerszeg, 2011. 06. 03.


 

Köszönjük a két iskola pedagógusainak, hogy a tanévben 28 alkalommal elkísérték tanítványaikat integrációs programjainkra:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Föld napja Könyvajánló